nov 142014
 

Oogstfeest De Wielewaal 2014


Oogstfeest De Wielewaal 2014

Vol trots lieten de kinderen de kinderen de opbrengst zien van dit schooltuinseizoen: enorme pompoenen, courgettes, aardappelen en andere heerlijke gewassen.
Een oogst om inderdaad trots op te zijn!  Veel bezoekers kochten de heerlijke biologische producten en gingen met volle tassen terug naar huis.

Onder de bezielende leiding van meester Gert hebben 200 kinderen*) op hun eigen stukje grond leren tuinieren. En dat deden ze vol enthousiasme.

Om het groeiseizoen te vieren en samen af te sluiten vond op 25 september het Oogsfeest plaats. De leerlingen, ouders en gasten konden genieten van het Wielewaalbuffet: o.a. heerlijke pompoensoep – opgewarmd in een echte heksenketel- en aardappelsalade, allemaal bereid door kok Froukje.

De kruidentuin werd officieel omgedoopt tot Kruidentuin Angelica, genoemd naar Angela Alofs. Angela werkte jaren met hart  en ziel in de kruidentuin en kon kinderen op haar eigen specifieke wijze betrekken en enthousiasmeren bij het schooltuingebeuren. Helaas is zij begin dit jaar overleden.

 

Sinds maart staat er een educatieve bijenstalstaat op schapenlandje. De kinderen leren van de bijen en de bijen eten van de gewassen en bloemen in de schooltuin: dus dat gaat prima samen!
Deze bijenstal is tijdens het oogstfeest ook officieel geopend Het is een initiatief van de Stichting Bijen Dichterbij uit de Ooijpolder en in 2013 jaar opgericht door een vijftal hobby-imkers met zorg om de bijen en een passie voor natuur en landschap. Lees meer (verslagje van de bouw, Staatsbosbeheer) . En hier een verslagje van Alberthe Papma van ‘Bij dichterbij’. :

Bijen en nog veel meer op oogstfeest schooltuin de Wielewaal

Afgelopen donderdag hield schooltuin de Wielewaal hun jaarlijkse oogstfeest om het schooltuinseizoen af te sluiten. Meer dan 100 kinderen, ouders en andere geïnteresseerden kwamen de tuin bewonderen, door de kinderen gekweekte biologische producten kopen en proeven van de heerlijke eigengemaakte pompoen- en courgettesoep. De schooltuin bestaat dit jaar 5 jaar en het is een prachtige plek geworden. Inmiddels hebben er al zo’n 1000 kinderen getuinierd onder de bezielende leiding van ‘meester Gert’ en de vele vrijwilligers van de tuin. Ze hebben hier directe ervaringen met natuur en puur en eerlijk voedsel opgedaan die ze niet snel zullen vergeten. Een prachtige investering in de toekomst.

De tuin draait zonder enige financiële bijdrage vanuit de gemeente en kan dus alle ondersteuning gebruiken. Gelukkig zijn veel mensen al ‘vriend van de Wielewaal’ . Vanuit onze stichting Bijen Dichterbij waren wij er natuurlijk ook! We vertelden over bijen en het belang van schone dracht. Bovendien hadden we honing, honingkoek, imkermaterialen, foto’s en zakjes biologisch bloemenzaadmengsel meegenomen. Dat kan volgend voorjaar weer worden gezaaid.

Veel mensen waren geïnteresseerd in hoe zij zelf kunnen bijdragen aan goede leefomstandigheden voor bijen, bijvoorbeeld door geen gif te gebruiken in eigen tuin, voor bijen geschikte bloemen en heesters te planten en zoveel mogelijk biologisch voedsel te eten. Om al degenen te bedanken die ons hebben geholpen met het realiseren van onze educatieve bijenstal onthulden we met gastheer Gert een mooi informatiebord.

De opbrengsten voor de honingkoek en de zaden hebben we natuurlijk gedoneerd aan de Wielewaal. Alle beetjes helpen immers om deze geweldige plek voor kinderen in stand te houden. Onze bijen hebben hier een mooi bijenseizoen gehad. Binnenkort gaan ze in winterrust. Wij broeden alweer op mooie acties voor het volgende jaar. Het oogstfeest was in elk geval geweldig; volgend jaar zijn we er weer! Verslaggever/fotograaf Henk Baron schreef een mooi artikel met fotoverslag: verslag van Henk Baron , Nieuws uit de Ooijpoder 

*)
Schooltuin De Wielewaal draaide voor het vijfde schooljaar. Deelnemende scholen in 2013-2014 (eventueel met 2 groepen per school):

  • De Blauwe Buut
  • De Rode Buut
  • De Maartensschool
  • De Muze
  • Montessorischool Nijmegen
  • Petrus Canisius

En hier nog meer foto’s van het oogstfeest, met dank aan Joke: