jun 272015
 

Streekgala Dit weekend is het Streekgala, en ook de schooltuin is in de route opgenomen. Het is punt A in de Ooijpolder route, zie http://www.streekgala.nl/De+routes/?group=3 . De tuin ziet er dan eigenlijk mooier uit dan bij het oogstfeest want dan is de oogst al van het land. Dus kom kijken, geniet van bijzonder ijs, teken een schaap, etc.

Pas op de plaats voor Nijmeegse Schooltuinen. We functioneerden afgelopen jaren onder de paraplu van de Stichting Landwaard. Die heeft ons goed geholpen: ze heeft de opstartkosten op zich genomen, waaronder de kosten voor een betaalde schooltuinmeester, onze meester Gert Olthof.  Gert heeft keihard gewerkt heeft voor de kinderen en om de tuin als geheel te maken tot de fijne plek die het nu is. Gert gaat eind september met pensioen, en we grijpen dat aan om veranderingen door te voeren. We worden een zelfstandige stichting en gaan met vrijwilligers werken, dat is goedkoper.

Om Gert te vervangen denken we 3 coördinatoren nodig te hebben met liefst drie dagdelen werk  voor educatie, groenonderhoud en vrijwilligers-coördinatie.  Eén coördinator (groenonderhoud) hebben we al ge vonden: welkom Erica!   Daarnaast zoeken we nog ‘gewone’ vrijwilligers (minstens een dagdeel), vnl voor groenonderhoud, maar eventueel ook voor lessen. Deze weken voeren we samen met de Vrijwilligerscentrale campagne om die vrijwilligers te vinden. Denkt u ook mee?? Misschien is er iets bij voor uzelf of vrienden of kennissen? Op de website van de Vrijwilligers Centrale staat meer  nfo.https://www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/nijmegen

‘Het huisje’ De fundamenten liggen er al, maar we hadden wat financiële tegenvallers. Nu gaan we een soberder versie realiseren en  hopelijk kunnen we er met het oogstfeest (23 sept) gebruik van maken.

De tuin Na een moeilijke periode (‘die droogte is een ramp…’ verzuchtte Gert) is het gelukkig gaan regenen en de tuin staat er nu mooi bij.  Alles is alsnog goed gaan groeien. De vakantie staat al bijna weer voor de deur….. dan gaan we met vrijwilligers (zoals ouders van de kinderen) de boel wat bijhouden tot na de vakantie (oogstperiode).

Brainstormsessie In maart hebben we mensen uitgenodigd in het pomphuis van het gemaal om met ons te brainstormen over het uitbouwen  van de mogelijkheden van de schooltuin. Daar kwamen veel goed ideeën uit.

De meest populaire:

– op zondag ‘het huisje’ openstellen voor fietsers – koffie/thee schenken? (later bekijken – wordt wsch niet toegestaan)

– politici uitnodigen, voor de bestuurlijke goodwill (er is al een brief naar raadsleden die ‘groen’ of ‘onderwijs’ in de portefeuille hebben).

– voor de P.R aansluiten bij (food) festivals (doen we: bij het Streekgala. Verder vraagt dit nogal wat menskracht…..)

– een functie vervullen in reïntegratie-projecten etc.? (wordt aan gewerkt: project ‘Talententuin’.)